Galetes d’oli 2 (blanques)

 

La primera vegada que vaig fer galetes d’oli els vaig fer integrals (són les que més m’agraden), com ja us he contat per aquí i des de llavors, sempre les havia fet iguals. En tot cas havia afegit algun altre ingredient, però mai les havia fet “blanques” o “normals” com diuen els meus fills, fins que ells, en concret en Tomeu, m’ho va demanar.

Crec que ja us he comentat que els dissabtes al matí van a l’esplai, i cada cert temps ens toca a un parell de pares fer el berenar de tot el grup. En el cas de Tomeu, me va tocar a mi dur galetes i vaig pensar “qué bé, no m’hauré d’enredar cuinant”. Quan li vaig demanar al meu fill (error) quines volia, no ho va dubtar: “galetes d’oli (literalment va dir “quelitas”), però no de les comprades, de les que fas tu, i blanques…” I ja me teniu a mi, tres dies abans, fent galetes a les totes.

La veritat és que sí que duen una mica de feina, però no és gaire complicada i el resultat val la pena.

Quelitas 002

Ingredients:

  • 660 g de farina

  • 30g de llevat fresc

  • 220 g d’aigua tèbia

  • 200 g d’oli d’oliva

  • 1 culleradeta de sal

  • 30 g de llevat de forner

Per començar, fonem el llevat dins l’aigua tèbia, amb les mans, fins que estigui tot ben mesclat. A continuació afegim l’oli i la sal i ho mesclam ben mesclat. Poc a poc anam incorporant la farina i pastam fins que estigui tota integrada. Feim una bola amb la pasta i la deixam reposar en un bol tapada amb un paper film fins que més o menys dupliqui el seu tamany.

El temps que tarda en tovar sovint depèn de la temperatura ambient. En el meu cas, i com que encara feia molt bona temperatura, no va arribar a l’hora. Amb la temperatura que tenim ara, i tenint en compte altres pastes que he fet, pot tardar una hora o hora i mitja.

Quan ha acabat de tovar, tornam a pastar-la una estona, tornam a fer una bola i l’aplanam amb l’aprimador fins que tengui un gruix d’aproximadament mig dit (teniu en compte que quan tenim les galetes fetes han de tornar a tovar i queden bastant altes).

Donam forma a les galetes amb l’estri que considereu més oportú. Si teniu un motle us anirà genial, sinó, jo faig servir un tassó d’aquests de licor (“xupito”) si les voleu petites, o una tassa de cafè si les voleu més grans.

Quan hem donat forma a les galetes les col·locam en una palagana de forn que prèviament hem forrat amb paper sulfuritzat. Per les quantitats dels ingredients us dóna per omplir, mínim, dues palanganes. Ara és quan hem de tornar a deixar que les galetes tovin i ha de ser en un lloc sense corrents d’aire. Jo les pos al forn tancant (com indica la recepta original).

Quan vegem que s’han estufat (una mitja hora aproximadament), treim les palanganes del forn i l’encenem a 170 graus. Mentre, amb una forqueta de postes, les punxam (fent una sola punxada, una creu o dues línies, segons el tamany de les galetes), però sense arribar a baix de la galeta.

En tenir el forn calent les enfornam i deixam coure entre 50 i 60 minuts. Quan vegeu que comencen a estar dauradetes, les treim del forn i les deixam refredar damunt una reixa. Repetim el mateix procés amb la segona palangana. I ja estan les nostres galetes! Bon profit i ja me contareu què tal si us animau!

Quelitas 003

Nota: Teòricament es conserven en una llauna o pot hermètic unes dues setmanes, però no us ho puc assegurar perquè mai no he tengut temps per comprovar-ho.

Anuncis

2 thoughts on “Galetes d’oli 2 (blanques)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s