Gazpacho

El gazpacho és un dels nostres plats preferits de l’estiu (manco de na Júlia, que encara no l’ha volgut tastar) i encara que és una recepta que tenc molt per mà, me fa una mica de respecte perquè no se fins a quin punt s’assembla a la recepta de gazpacho de veritat. Supòs que deu passar el mateix que amb els nostres plats tradicionals, que cada família té la seva manera de fer-lo.

A la nostra, la majoria feim el gazpacho segons la recepta del meu padrí jove, que és extremeny i he de confessar que no m’he aturat mai a pensar si aquesta és l’autèntica recepta del gazpacho, si hi ha diferència amb l’andalús, que és el més conegut, simplement la faig i com que a tots ens encanta, és una de les poques coses amb les que no faig experiments.

Tampoc no record exactament si aquesta és la recepta que me va donar, perquè fa tants anys, que ja no se si l’he adaptada o la mantenc intacta, sigui com sigui, aquest és el gazpacho que faig jo. Esper que si el provau de fer, us agradi.

gazpacho 002 web

Ingredients:

 • 1-1,5 kg de tomàtigues madures (preferiblement de pera)

 • 2 pebres verds mitjans (jo utilitz els pebres blancs mallorquins com els de fer el trempó)

 • 1 ceba blanca

 • 2 alls

 • 1/2 cogombre

 • 1/2 barra de pa

 • Oli, vinagre, sal i pebre bo

Per a fer el gazpacho, a més dels ingredients, necessitarem també una trituradora, braç mecànic, batedora americana, etc, per a triturar tots els ingredients i un colador xinés per passar després la mescla i que ens quedi ben fineta.

Mesclam, a la part de baix del pot de la trituradora, el pa, la ceba, l’all, el cogombre i el pebre, afegim la sal, el pebre bo, l’oli i el vinagre, i acabam amb la tomàtiga, tot tallat per a que es pugui triturar millor, i ho trituram. Si l’eina que usau per triturar és gran, amb una vegada n’hi haurà prou, en el meu cas, el pot del “turmix” és bastant petit, així que he de fer-ho en un parell de vegades, sempre seguint aquest mateix ordre.

Una vegada triturats tots els ingredients els passam pel colador xinès i afegim un poc d’aigua a fi que no ens quedi tan espès. El tastam i si fa falta rectificam de sal i pebre. I ja està fet!

És convenient fer el gazpacho un parell d’hores abans i guardar-lo a la gelera per a que sigui fresquet a l’hora de menjar-lo. Si no us dóna temps, una bona solució és afegir-hi gel. Bon profit!

gazpacho 001 web

Nota: Avui fa anys ma mare, així que MOLTS D’ANYS MAMÀ!!! I una coseta més, com us podeu imaginar, les fotos d’aquest post, més originals, artístiques i de millor qualitat, no les he fet jo… Són fetes del meu home, que en el fons té ànima d’artista.

ENGLISH VERSION

Gazpacho

The gazpacho is one of our favourite dishes of the summer (except Julia, who doesn’t want to even taste it) and although it’s a recipe that I do so many times, I have some respect in telling it because I don´t know how it resembles the real gazpacho recipe. I suppose it’s the same with our traditional Majorcan dishes, every family has its owns.

On our family, we all do the gazpacho recipe as my godfather told us, he is from Extremadura and I have to confess that I have not ever stopped thinking if this is the real recipe for gazpacho, if there is no difference with the Andalusian, which is worldwide known, I simply do this one, because is the one I know and we all love it.

I don’t remember exactly if this is the recipe that my godfather gave me so many years ago, or I have changed it or if I do it right the way he told, whatever, this is the gazpacho that I do. I hope that if you try to do it, you like it.

Ingredients:

 • 1-1.5 kg of ripe tomatoes (preferably pear)

 • 2 green peppers (I use does white Majorcan peppers as well as for the trempó)

 • 1 white onion

 • 2 cloves of garlic

 • 1/2 cucumber

 • 1/2 loaf of bread

 • Oil, vinegar, salt and pepper

To make the gazpacho, plus the ingredients you will also need a shredder, mechanical arm, mixer American, etc., to grind all the ingredients and a Chinese strainer.

At the bottom of the tool you use you have to put the bread, the onion, the garlic, the cucumber and the green peppers, then you have to add salt, pepper, oil and vinegar, and finishing with the tomatoes. Everything has to be cut in medium pieces so that blend better. If the tool you use is big enough, you can put all the ingredients in one time, in my case, the blender is quite small, so I do it a few times, always following this order.

After that you have to pass the mashed ingredients for the Chinese strainer and add a little water so that it will remain not so thick. Then you have to taste it and if needed you could add some salt and pepper. And you’re done!

It’s convenient to make gazpacho a few hours before and store it in the fridge to make it cooler when eating it. If you don’t have time, a good solution is to add some ice. Bon appetit!

PS: Today is my mum’s birthday, so let me say HAPPY BIRTHDAY MUM!!! And just another thing, as you can imagine, today’s pics, much more original, artistic and with a better quality, are made my by husband, he has an artist inside.

 

Anuncis

3 thoughts on “Gazpacho

 1. Estimada fillola:
  Tienes razón en lo de la receta del gazpacho. Ya sabes que mi padre era andaluz, pero desconozco si adaptó su receta durante los muchos años que vivió en extremadura, (los aceites de Cáceres en aquella época eran más fuertes que los andaluces, y los vinagres del sur diferentes), así es que mi receta es la de mi padre. Hay tantas recetas como cocineros y todas son válidas si el resultado nos agrada.
  De todas formas no puedo evitar comentar algunas proporciones de la tuya que no me casan:

  Ingredientes:

  1,5 kg de tomates maduros (preferiblemente de pera). La madurez de los tomates es esencial.
  1/2 pimiento verde (blancos mallorquines)
  1/4 de cebolla blanca tierna
  1 ó 2 ajos (al gusto)
  1/2 pepino
  Una nuez de miga de pan
  8 cucharadas soperas de aceite
  4 cucharadas soperas de vinagre
  1 cucharada sopera rasa de sal
  1 baso de agua muy fria

  Triturar todo junto en un baso americano o con la turmix. Cuanto más tiempo se triture mejor textura tendrá. (mínimo 4 minutos)
  Colar con un chino y añadir el baso de agua. Enfriar en la nevera un mínimo de 2 ó 3 horas

  No intento que rectifiques tu receta si es la que te gusta, sólo validar la de mi padre.
  Besos
  Manolo

  1. Muchas gracias por las rectificaciones! Ya sabía yo que hacia algo distinto, cuando el resultado no era el mismo! Supongo que con los años y la inercia vamos adaptando las recetas a nuestros gustos. De todos modos intentaré hacer la que aquí propones, a ver si el resultado es como el gazpacho de mi infancia!

   Gracias por leerme y comentar! Besos de tu ahijada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s