Arròs amb trempó

Arròs amb trempó

I per reprendre la part gastronòmica del blog, un plat ben estiuenc i molt nostre: arròs amb trempó.

Jo quan era petita, tot i que m’encanta l’arròs, li tenia mania a la paella, i encara ara no és que sigui dels meus plats preferits. Per això, quan estiuejavem tots a Sa Ràpita i la padrina feia paella, al meu cosí (que era del meu club anti paella) i a mi ens feia sempre arrós amb trempó.

Jo, directament, faig arrós amb trempó (amb alguna cosa més) per a tothom i deix la paella per a qui la sàpiga fer, però això ja és una altra història.

Per si hi ha algú que no sigui de per Mallorca i/o no sàpiga que és el trempó, es tracta d’una espècie d’ensalada, molt típica de l’Illa, a base de tomàtiga, pebre verd mallorquï (o pebre blanc per diferenciar-lo del pebre verd italià) i ceba blanca, trempat només amb oli, sal, pebre bo i vinagre. Tot i la senzillesa del plat, i les poques opcions a l’hora de preparar-lo, jo mai no he menjat dos trempons iguals.

Arròs amb trempó 001 web

Ingredients (per a 4 persones):

  • 4 tasses de cafè d’arròs

  • 3 tomàtigues grosses (d’ensalada) o 5 de pera (a mi pel trampó m’agraden més les darreres perquè són més consistents)

  • 2 pebres verds mallorquins

  • 1 ceba blanca

  • 1 llauna de tonyina (es pot substituir per 2 ous bullits)

  • 1 llauna petita d’olives

  • Oli, sal, pebre bo i vinagre

Primer de tot, pelam i tallam la ceba i la deixam en remull amb aigua, sal i vinagre, perquè perdi gust i es quedi ben blaneta. Per a que la ceba quedi ben rebaixada, és necessari que estigui en remull una bona estona (jo la sol tenir una horeta o més), d’aquesta manera, no ens repetirà una vegada ens l’haguem menjat.

Començam bullint l’arrós en una olla amb aigua, una miqueta de sal, un raig d’oli, un all aixafat i una fulla de llorer. Quan l’arròs està cuit (vigilant que no es passi), el colam, el passam per aigua freda i el deixam refredar.

Preparam el trempó. Netejam les tomàtigues, les pelam i les tallam al nostre gust (a mi personalment m’agraden a daus) i les posam dins el bol on aniran la resta d’ingredients.

Després llevam el capoll als pebres, els netejam, els xapam per la meitat i lis llevam les llavors i els tallam (a ca nostra també ens agrada el pebre tallat petitó) i ho mesclam amb la tomàtiga. A continuació abocam l’arròs, que ja s’ha d’haver refredat, la llauna grossa de tonyina i les olives (jo les tall a quarts). Colam la ceba que teníem en remull, la mesclam amb la resta d’ingredients i ho trempam al nostre gust.

Si no us agrada la tonyina o trobau que l’ensalada no és prou consistent, la podeu substituir per dos ous bullits o simplement afegir-los a la mescla. I ja està, bo, barato, fàcil, ràpid i fresquet, què més podem demanar? Bon profit!

Arròs amb trempó 002 web

ENGLISH VERSION

Rice and “trempó” salad

And to restart the gastronomic section of the blog, a very typical dish from Mallorca on summer: rice and “trempó” salad.

When I was a little girl, even though I love rice, I didn’t like to eat “paella”, and it isn’t one of my favorite dishes now. So when we all spend the summer in Sa Rapita and our godmother made “paella”, my cousin David (who was also a member of my anti “paella” club) and me always had that rice salad

Nowadays I directly do this salad (with something else) and I leave the “paella” to those how knows how to do it, but that’s another story.

If anyone reading this is not from Mallorca or does not know which is the “trempó”, I would say that this is a kind of salad, very typical of the island, based on tomato, Majorcan green pepper (or white pepper to differentiate it from the Italian green pepper) and white onion, tempered only with oil, salt, pepper and vinegar. Despite the simplicity of the dish, and the few options you have to prepare it, I have never eaten two equal ones.

Ingredients (for 4 people):

  • 4 coffee cups of rice

  • 3 large tomatoes (salad) or 5 kind of pear (I like them most to make the trempó because they are more consistent)

  • 2 green Majorcan peppers

  • 1 white onion

  • 1 can of tuna (can be substituted for 2 boiled eggs)

  • 1 small can of green olives

  • Oil, salt, pepper and vinegar

First of all you have to peal the onion and cut it, and leave it on a small bowl with water, salt and some vinegar to make it lose some flavour and soften. It takes more or less an hour.

We start boiling the rice in a pot with water, a little salt, a little oil, crushed garlic and a bay leaf. When the rice is cooked, you have to pass it through cold water and we leave it to cool.

Then you have to make the salad. To start, you have to wash the tomatoes, peal them and cut them as you like, (I personally like dice), and put them in the bowl where you are going to put the rest of the ingredients.

For the peppers we cut of the head, wash them, cut them by half and take out the seeds. Then you have to cut them as you like, (we also like them small) and mix them with the tomatoes. Then poured the rice, which should have been cold, the big tin of tuna and the olives (I cut them into quarters). You have to take the onion out of the water and mix it with the other ingredients you already have in the bowl. Now it’s time to dress it.

If you do not like tuna or you want a more consistent salad, it can be replaced by two boiled eggs or simply add the eggs to the mixture. And that’s it, good, cheap, easy, fast and chilly, what else? Bon appetit!

Anuncis

2 thoughts on “Arròs amb trempó

  1. Retroenllaç: Coca (ràpida) de trempó | What's in my head?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s