Cocarrois

Feia anys que no feia cocarrois i sempre els havia fet amb ajuda, i l’altre dia posant ordre a les meves llibretes, vaig trobar la recepta de la meva padrina i me va entrar el cuquet. A ca nostra, llevat de na Júlia, ens encanten aquesta espècie de coques tapades de farina i verdures tan típiques de Mallorca.

Fa un parell de diumenges teniem un dinar amb amics (i sense nins) i vaig decidir de provar-los de fer tota sola i endur-me’ls per picar, sempre que fossin menjadors (d’aquí que els fes el dia abans). M’hi vaig posar el dissabte i no vaig avisar que els duria, per si de cas la cosa era un desastre…

Tot i que d’aspecte són millorables, no me varen sortir malament del tot.

Cocarrois 008 web

Ingredients:

Per a la pasta

 • 125 ml de saïm fus (l’equivalent més o menys a un tassó de vi)

 • 125 ml d’oli

 • 125 ml d’aigua tèbia

 • 1 cullerada cafè de sal

 • 1 cullerada cafè de sucre

 • 500 g de farina (aproximadament)

Les quantitats són orientatives (ja sabeu allò de les receptes de les padrines, un tassó de vi de cada cosa i farina la que prengui…)

Per al farcit

 • 500 g de bledes (un manat o una bossa i mitja aproximadament)

 • 2 manats de sofrit (cebes tendres)

 • Mitja colflori petita

 • Sal, pebre bo, pebre vermell i oli

 • Panses

Començam preparant les verdures del farciment.

Llevam el tronc de les bledes, les feim netes i les tallam petites. Tallam també petit el sofrit i la colflori. Ho trempam al nostre gust (alerta amb el pebre bo que quan cou puja el gust) i ho posam en un colador per a què degoti. Mentre, ens posam amb la pasta.

Primer de tot mesclam en un bol el saïm que hem fus (jo utilitz el microones), amb l’oli, l’aigua, la sal i el sucre i remenam amb les mans fins que estigui ben lligat. A continuació anam afegint la farina a poc a poc fins que la mescla quedi homogènia i es desferri de les parets del bol. Supòs que és pot fer també amb una màquina de pastar, però com que no en tenc, no us sabria dir…

A mi m’agrada deixar reposar sempre la pasta uns cinc o deu minuts per a què perdi una mica de temperatura.

Feim bolletes amb la pasta i amb un aprimador les aprimam fins que ens quedi un cercle d’una gruixa que ens agradi i amb un diàmetre d’uns 15-20 centímetres (més o menys com feiem amb els robiols que ja us he mostrat aquí). Al centre del cercle abocam dues cullerades del farciment i, si ens agrada, afegim tres o quatre panses.

Per tancar el cocarrois, al contrari que en el cas dels robiols que tapàvem directament, en aquest cas, agafam d’un costat i de l’altre i tancam enmig, procurant que no ens quedi cap forat. Retallam la pasta que sobra i anam “plegant” la vorera a sobre d’ella mateixa.

Amb el forn calent a 180 graus, enfornam els cocarrois en una palangana coberta amb paper de forn. Els deixem uns 45-50 minuts i ja estan fets! Bon profit!

PD: Amb les quantitats que us he indicat, a mi me varen sortir 10 cocarrois, que és el que me cabia a la palangana del forn, i encara me va sobrar un poc de pasta i un `poc de farciment, amb els que vaig fer una “coca de cocarroi” que el meu fill Tomeu va devorar!

Cocarrois 002 web

ENGLISH VERSION

Cocarrois

It’s been a long time since I last made cocarrois and almost always I had me them with help. But the other day, while I was looking at my notebooks, I found my grandmother’s recipe and I decided to make them again, but this time on my own. At home everyone but Julia, love this kind of flour and vegetables covered cake so typical of Mallorca.

A couple of Sundays ago we had lunch with some friends (without children) and I decided I would try to make them as a starter and take them to lunch, as long as they were “edible” (that’s why I made them the day before). So, I made them on Saturday and I wouldn’t say nothing to the rest of the guest, just in case the thing was a mess…

Their appearance can be improved, but they taste quite good.

Ingredients:

For the dough

– 125 ml lard (more or less the equivalent to a glass of wine)

– 125 ml oil

– 125 ml of warm water

– 1 coffee spoon of salt

– 1 coffee spoon of sugar

– 500 gr flour (aprox)

The quantities are approximate (you know how grandmother’s recipes are, a glass of wine of everything and the flour that it takes… )

For the filling

– 500 gr spinach (one bunch or bag and a half)

– 2 bunches of chives

– A small cauliflower

– Salt, pepper, paprika and olive oil

– Raisins

To start you have to prepare the vegetables for the filling .

First of all you have to wash and cut the spinach, quite small. Then, the chives and the cauliflower. You have to dress it as you like and you put it in a colander for dripping. While you wait, it’s time to make the dough.

First you have to melt the lard (I used the microwave) and mix it with the oil, the water, the salt and the sugar, with hands until it’s well connected. Then you have to add the flour slowly until the mixture is homogeneous and it doesn’t stick to the hands or the bowl. I guess that this can be done with a kneading machine, but as I don’t have any, I cannot tell how…

I always left the dough stand for five or ten minutes until it loses some temperature.

Now, you have to do balls with the dough and a slim it to make a thick circle of 15-20 centimeters of diameter (more or less as I did with robiols here). At the centre of the circle you have to pour two tablespoons of the filling and, if you like, add three or four raisins in each.

To close the cocarrois, you have to take one side and the other and put them together in the middle, ensuring that there isn’t any hole. Crop the dough if necessary and “fold it” on itself.

With the oven at 180 degrees, you put the cocarrois in an oven tray covered with baking paper. They have to be left in the oven about 45-50 minutes and they’re done! Bon appetit!

PS: With the amount that I have indicated I made 10 cocarrois, which was what I fitted to the oven tray. With the dough and the filling that was left I make a “cocarrois cake” that was devoured by my son Tomeu!

2 thoughts on “Cocarrois

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.