Macarrons secs

Així és com la meva padrina anomenava als macarrons a la bolonyesa (tot i que no són ben bé a la bolonyesa). Aquest era (i és) un dels seus plats estrella, que tots (o quasi tots) a la família hem intentat imitar i que a ningú mai li ha sortit igual.

Els macarrons de s’abuela” són un clàssic, sobretot entre els cosins, que ella encara ara als seus 95 anys, continua fent i són tan o més bons que quan erem petits i ella ens cuinava per a tots a sa Ràpita.

Per jo, que he intentat copiar-los mil vegades i que encara no he perdut l’esperança de fer-los com ella, aquests macarrons em recorden l’estiu, les vacances de l’escola, el no fer res…

En teoria se com es fan, quins són els ingredients, el temps, les mesures, però no hi ha forma… Me surten bé, però els meus mai seran els “macarrons de s’abuela”.

Macarrons 001

Ingredients (per a 4 persones):

  • 400 gr de macarrons

  • 400-500 gr de carn picada (mesclada de vedella i porc)

  • ½ ceba

  • 2 alls

  • 1 tomàtiga ratllada

  • Oli, sal, pebre bo i julivert

En una pella gran amb una mica d’oli, sofregim la carn picada. Per a què quedin ben cuita l’incorporam a la pella en petites bolletes quan l’oli sigui ben calent. Un cop la carn està feta, afegim els alls a làmines i quan s’han daurat incorporam la ceba, ho remenam i ho deixam a la pella fins que la ceba comenci a estar cuita (quan torna transparent).

En aquest punt afegim la tomàtiga, ho salpebram al gust i deixam que es cogui la tomàtiga. Quan falten uns minuts perquè s’acabi de fer, posam el julivert, ho remenam tot i ho deixam reposar. El julivert és una espècia que no es pot coure massa, perquè sinó amargueja.

El truquet per a què els macarrons quedin secs és posar molt poca tomàtiga, la justa per a lligar tots els ingredients anteriors, però sense que aquesta sigui la protagonista de la salsa (d’aquí el que deia abans que no és ben bé una bolonyesa).

En una olla amb aigua, sal i una mica d’oli, bullim els macarrons (respectant les indicacions del fabricant), els colam i els abocam en una palangana per al forn. A continuació trabucam la salsa damunt els macarrons i ho mesclam tot ben mesclat.

A mi personalment m’agraden més gratinats, així que pos una mica de mantega per damunt els macarrons i escamp formatge ratllat per damunt. Enforn la palanga, només amb el grill en marxa i a uns 180 graus, i esper uns cinc-set minuts fins que el formatge es fon i la pasta fa crosteta. I ja estan llests! Bon profit!

Macarrons 002

Si us en sobren, l’endemà són més bons si enlloc d’encalentir-los al microones els passau un poquet per la pella.

Anuncis

4 thoughts on “Macarrons secs

  1. Retroenllaç: Macarrons secs | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s