Bollit

Després de les panxades que ens hem pegat (al manco a ca nostra), amb tants dinars i sopars familiars, ara toca tornar a fer un poc de bonda. Que consti que no estic parlant de perdre els quilos que haguem pogut engreixar durant les festes, sinó de tornar a menjar sa (que entre la porcella rostida, els calamars farcits, els torrons, les coques, etc, ja n’hem tengut prou)

Per això avui la  meva proposta és un dels meus plats preferits: el bollit. M’encanta, és un plat humil, amb moltes variants en funció de cada casa i que es pot aprofitar de mil i una maneres i del que cada regió en té la seva variant. Qui més qui manco sap fer-ne, però per si de cas, aquí us deix la nostra recepta.

Ingredients

–       1 pollastre sencer

–       1 tros de bou amb os

–       1 ceba

–       1 porro

–       1 tomàtiga

–       Dues pastanagues grosses (o tres petites)

–       Una grapada de mongetes tendres

–       Cinc patates grosses

–       Dues o tres fulles de col

En aquest cas no he posat per quantes persones ens serveix aquesta recepta, perquè jo sempre faig brou i bollit per guardar, i amb aquestes quantitats tenim brou per tres vegades (i som quatre els que menjam sopa).

Jo faig el brou amb l’olla ràpida o express. Primer de tot posam la carn, a la part baixa de l’olla. Primer el bou i després el pollastre trossejat. Vaig afegint-hi les verdures (les que necessitarien més cocció si ho fessim amb el mètode tradicional a baixa de l’olla i les que en necessitarien menys, a dalt).

Després hi possam aigua. Normalment aquestes olles tenen una marca que convé respectar, no sigui cosa que tenguem un “denou”. Tapam l’olla i la posam a bollir. Quan comença a sortir el vapor, calculam uns 20 minuts, els 10 primers a foc viu i els 10 darrers a menys intensitat.

Deixam reposar l’olla fins que el vapor hagi sortit i ho colam. Per una banda tendrem el brou, que sol ser molt concentrat i per l’altre el bollit.

Normalment a ca nostra el primer dia menjam sopa i bollit. La resta de brou el congel i amb el que queda de bollit tenc diferents opcions, croquetes o roba vella, però això dóna per altres posts…

Bollit

Anuncis

One thought on “Bollit

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s