Sopes mallorquines

Una de les coses que més m’agrada de la cuina tradicional és que un mateix plat és pot fer de moltes maneres diferents, tantes com famílies el fan. I les sopes mallorquines no en són una excepció. Són com els cocarrois, les panades, la coca de trampó, l’arrós brut o les albergínies farcides, amb els mateixos ingredients (o algunes petites variacions), no fan el mateix gust segons allà on els mengis.

Les sopes són un dels meus plats preferits de la nostra cuina, però alerta, les que a mi m’agraden són les de ca nostra, les que ma mare m’ha ensenyat a fer. Per això, és un dels plats que no me deman mai fora de casa.

Les nostres són sense carn, amb moltes verdures i a mi m’encanten.

Sopes final

Amb molta verdura i molt de pa…

Ingredients (per a 4 persones):

200 gr de sopes

1 col mitjana

½ colflori

4 carxofes

1 manat de sofrits

1 porro

1 cabeça d’alls

2 tomàtigues de ramallet

4-6 esclata-sangs

½ manat de julivert

1 cullerada de postres de pebre vermell dolç

Oli, sal i pebre bo

Abans de res he de dir que el millor “recipient” per fer les sopes és una greixonera de test, però com que jo no en cap que me funcioni a la vitroceràmica, us una espècie de paellera, però més fonda.

El primer de tot és sofregir els alls, el sofrits, el porros tot tallat ben petit i les dues tomàtigues de ramallet. Tallam els esclata-sangs a quarts i els sofregim una mica amb la resta de verdures.

Quan els esclata-sangs comencin a estar cuits, afegim el pebre vermell ho remenam i a continuació hi abocam la col, que hem tallat a trinxes ben petites. Normalment no hi cap tota la col, l’hem de remenar fins que comenci a reduir-se i afegir la restant. Quan la coli s’hagi reduït més o menys a la meitat incorporam el julivert i ho mesclam tot. Afegim aigua, que ho tapi tot i quan arrenqui el bull, salpebram i deixam que bulli uns deu minuts. Passat aquest temps és el moment d’afegir la colflori tallada també petita i cinc minuts després la carxofa, que hem tallat en vuit trossos cadascuna. Tastam el brou i ho rectificam si fa falta.

Quan les verdures estiguin cuites, amb una “escumadora” (espumadera), les treim de la greixonera i les guardam en un bol. Retiram el brou i el reservam. A dins la paellera posam les sopes, ben aferrades les unes a les altres. Quan tenim la primera capa, la regam amb un raig d’oli d’oliva i acabam de posar les sopes que queden fent una segona capa. Si cuinam amb una vitroceràmica, podem apagar el foc, ja que el calor residual és suficient per acabar de fer el plat.

Damunt les sopes abocam la verdura, ho pitjam amb l’escumadera i ho deixam reposar. Servim les sopes, acompanyades de pebres verds envinagrats i bon profit!

Sopes plat

Les “nostres” sopes…

PD: Amb el brou que sobra, surten uns fideus boníssims!

Sopes fideus

Surten millor amb fideus prims, però no en tenia…

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s