La guapa periodista

la foto.PNG

Ahir vaig llegir a un diari un perfil d’Elena Poniatowska, la periodista que ha guanyat el premi Cervantes 2013. La veritat és que no la conec de res, no he llegit res seu, però crec que hi ha molts altres adjectius per definir-la, a part de “guapa”, perquè aquesta és la primera paraula que ens trobam lligada al seu nom.

El primer que m’ha vengut al cap és que si enlloc de ser una periodista hagués estat un periodista, a l’autor de l’article no se li hagués ocorregut mai definir-lo com a guapo. I això ho he contrastat amb un home, el meu, i m’ha donat la raó. Ja se que és un comentari molt sentit, un argument que tal vegada les dones utilitzam molt, però és cert.

Després he seguit pensant en el tema i he recordat una conversa que vaig tenir la setmana passada amb un dels organitzadors de l’exposició Homocircus, que tracta la violència de gènere des del punt de vista dels rols i dels estereotips, sobretot masculins. Idò bé, ens va comentar que moltes vegades les dones som objecte de “microviolència”, petites ofenses que la majoria tenim acceptades o interioritzades i no les consideram com a tals.

Crec que aquest article, exemplifica perfectament aquesta “microviolència”. Abans de parlar dels seus mèrits, de perquè ha guanyat aquest premi, de la seva trajectòria com a periodista i escriptora, se’ns diu que és guapa, que és una princesa… I que té a veure això amb la seva feina?

És normal que el seu físic i el seu estatus social passin per davant el seu talent? Jo crec que no. Una princesa guapa escriu millor que una dona del carrer normaleta?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s