Pa moreno “exprés”

A mi m’agrada molt el pa, i la majoria de dies, no pens a comprar-ne. Aquesta recepta, que vaig trobar al blog de Marta Simonet i que he adaptat, funciona molt bé per fer un pa moreno en un temps relativament curt (no oblidem que estam xerrant de fer pa) i el resultat és més que acceptable. Evidentment, el pa fet amb massa mare i amb blat de xeixa és una altra història…

Ingredients:

400 gr de farina integral

1 tasso aigua (tèbia)

25 gr de llevat premsat

1 cullerada de postres de sal

1 cullerada de postres de bicarbonat

Posam la farina en un bol, i mesclam el llevat amb l’aigua (és millor si és tèbia perquè el llevat es dissol més aviat). Ho afegim a la farina i mesclam dins el bol, amb la sal i el bicarbonat, fins a tenir una massa consistent. Quan la pasta ja es pot treballar, la posam damunt una superfície de màrmol, una miqueta enfarinada, i la pastam uns cinc minuts. La pasta se’ns ha de desferrar de les mans, així que si falta farina, n’anirem afegint a grapadetes.

A continuació posam la pasta al bol i la deixam reposar tapada amb un pedaç entre 45 minuts i una hora, que és més o menys el temps que necessita per a duplicar el seu tamany inicial.

A les imatges es veu la massa després de la primera pastada i passada una hora.

Pa 001                Pa 002

Tornam a pastar la massa damunt el màrmol uns cinc minutets més i ara ja li donam forma. Jo el pos damunt una post de tallar i la torn a deixar reposar, aquesta vegada dins el forn, una mitja horeta, perquè torni a créixer. També es pot posar directament dins la palangana del forn per a què torni a tovar.

Passat aquest temps, encenem el forn al màxim i deixam que s’encalenteixi del tot. Una vegada estigui a punt, enfornam el pa i en una mitja horeta (depenent sempre de la potència del forn), ja tenim el pa cuit. Per assegurar-ho li pegam uns copets a la part de baix. Si fa renou de buit, és que ja està.

Pa 003

El deixam refredar damunt una reixa i ja està el nostre pa moreno…

Pa 004

Amb aquests ingredients tenim un pa per a cinc o sis persones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s